Financiële Planning voor Pensioen: 4 Tips

Maak jij je zorgen omtrent je pensioen? In dit geval is het slim om nu stappen te ondernemen om dit te voorkomen. Sterker nog, je kan financieel onafhankelijk worden indien je nu begint. Zo ga je met vervroegd pensioen!

Tip 1. Maximaliseer je huidige pensioen via werkgever

De beste tip bij financiële planning voor pensioen is om je huidige pensioen te maximaliseren. Hopelijk heb je een aantrekkelijke pensioenopbouw via je werkgever. Dat de werkgever bijdraagt aan de kosten, zodat je netto veel kan opbouwen. In dit geval is het slim om pensioen opbouw te maximaliseren. Dit betekent: zoveel mogelijk extra inleggen per maand. Dit wordt van je loon afgehouden. Wat op de korte termijn misschien vervelend is, maar op de lange termijn geeft het veel belastingvoordelen. Onderaan de streep, dankzij grote korting op de belasting, zal je veel extra pensioen hebben. 

Tip 2. Investeer geld

Het huidige pensioenstelsel is berust op een gemiddelde leeftijd. Wij worden echter steeds ouder. Dit betekent dat we langer te leven hebben. Goed nieuws. Maar we hebben er wel meer geld door nodig. Belangrijk bij je financiële planning voor pensioen is dat je rekening houdt met een lang leven. Ook als je 90 jaar bent, heb je pensioen nodig. Hier moet je goed voor plannen. 

Hoe houd je hierbij rekening in je financiële planning voor pensioen? 

Antwoord: investeer geld náást je huidige pensioenopbouw. 

Reken er niet op dat het huidige pensioen voldoende is. Want als dit werkelijk zo is, dan kom je er te laat achter. Terwijl als je nu begint met investeren voor extra pensioenopbouw, dan hoef je maar een klein extra bedrag in te leggen voor extra pensioen. Met zo’n 200 tot 400 euro per maand kom je al heel ver. En zo kan je mogelijk zelfs eerder met pensioen.

Tip 3. Bespreek de financiële planning van je pensioen met partner

Een financiële planning voor pensioen opstellen doe je vaak alleen. Toch is het slimmer om de financiële planning met je partner door te nemen. Een belangrijk punt is namelijk: hoe veel geld heb je nodig op je pensioenleeftijd? Het antwoord is afhankelijk van de wensen en behoeften. Zitten jullie samen op één lijn omtrent hoe je wilt leven en wonen tijdens je pensioen? Het is goed om dit te bespreken voordat je een financiële planning voor pensioen opstelt.

Tip 4. Plan voor vervroegd pensioen

Een financiële planning voor pensioen opstellen is een doel. In het kader van doelen stellen is het bekend dat mensen overschatten wat zij op de korte termijn kunnen bereiken. Minder bekend is dat mensen onderschatten wat zij op de lange termijn bereiken. 

Leg de lat hoog. Veel hoger. Richt met je financiële planning voor pensioen niet op je pensioen. Richt je op vervroegd pensioen. Breng je financiën in orde om eerder dan gepland met pensioen te gaan! 

Indien je daarnaar streeft, zal je zeer waarschijnlijk een riant pensioen hebben. En indien je succesvol bent, kan je werkelijk eerder met pensioen. Dit is hét voordeel aan financieel onafhankelijk worden.