Geld lenen voor een auto wordt steeds populairder

Steeds vaker zien we dat mensen besluiten een lening af te sluiten om een auto te kunnen betalen. Als je kijkt naar de leendoelen van de afgelopen jaren zie je ook dat mensen het vaakst geld lenen om een auto te kunnen betalen. Dit komt onder andere door de groeiende vraag naar tweedehands auto’s, wat een gevolg is van de corona-crisis. Mensen durven door de pandemie niet meer met het openbaar vervoer te reizen en kiezen er dus voor om een (extra) auto aan te schaffen. Maar is het lenen van geld om een auto te kunnen betalen wel een goed idee? Welke mogelijkheden zijn er eigenlijk om je auto te financieren? En waar moet je rekening mee houden als je geld wilt lenen voor een auto? In dit artikel geef ik je een antwoord op deze vragen.

Waarom geld lenen voor een auto?

Over het algemeen is het bekend dat je beter geld kan sparen dan lenen, want lenen kost geld. Echter kan het natuurlijk zo zijn dat je een auto nodig hebt en niet genoeg spaargeld op je rekening hebt staan om dit voertuig te kunnen financieren. Geld lenen is dan een eenvoudige optie om de auto toch te kunnen betalen. Doordat je direct het geldbedrag op je rekening krijgt en slechts een deel elke maand hoeft terug te betalen, lijkt dit voor mensen ook vaak een hele aantrekkelijke optie.

Auto financieren mogelijkheden

Wil je geld lenen voor een auto? Dan is het handig om op zoek te gaan naar de financieringsmogelijkheid die het beste bij jouw past. Over het algemeen kan je kiezen uit drie mogelijkheden, namelijk een doorlopend krediet, een persoonlijke lening of een private lease.

Auto financieren met doorlopend krediet

Wanneer je meerdere financieringen hebt waar je de exacte prijs niet van weet, dan kan het handig zijn om te kiezen voor een doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet kan je namelijk afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Echter is dit vaak niet de juiste vorm van lenen wanneer je een auto wilt aanschaffen. Bij een doorlopend krediet heb je namelijk vaak last van een hoog rentepercentage. Hiernaast is de verleiding aanwezig om geld dat eerder is afgelost weer op te nemen. Hierdoor kan het zo zijn dat de lening nog loopt wanneer je auto al aan vervanging toe is, waardoor je geld betaalt voor iets wat je niet meer hebt.

Auto financieren met persoonlijke lening

Een persoonlijke lening past veel beter bij het kopen van een auto. Bij de aankoop van een auto weet je meestal de exacte kosten al en dit bedrag kan je precies lenen bij een persoonlijke lening. Het heeft een aantrekkelijker rentepercentage dan een doorlopend krediet en door de vaste looptijd weet je dus ook de exacte maandelijkse kosten. Tevens word je ook niet in de verleiding gebracht om geld extra te lenen, omdat je afgeloste bedragen niet opnieuw kan opnemen.

Auto kopen met private lease

De laatste optie is om een auto te leasen. Wanneer je hiervoor kiest, betaal je elke maand een betaald bedrag aan de leasemaatschappij. In ruil voor dit bedrag krijg je een auto ter beschikking. Het nadeel van leasen is dat je niet de eigenaar bent van de auto. Hiernaast betaal je soms over de gehele periode meer dan de aanschafprijs van de auto.

Tips geld lenen voor auto

Wanneer je geld gaat lenen voor een auto is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan een aantal aspecten. Om te beginnen is het belangrijk dat je goed bedenkt hoeveel geld je kan betalen. Bereken de maandelijkse lasten van de lening en kijk of je deze lasten wel kan missen. Het is dan ook handig om nooit maximaal te lenen, zodat je geld overhoudt voor onverwachte financiële tegenvallers. Hiernaast is het ook belangrijk dat je de financiering kiest die het beste bij jou past. Alle drie de financieringsmogelijkheden hebben natuurlijk hun eigen voor- en nadelen, waardoor de keuze voor ieder individu anders zal zijn. Ten slotte moet je ook letten op de looptijd van je lening. Denk van tevoren na over hoeveel jaar je de auto ongeveer wilt gebruiken. De looptijd van je lening kan je dan baseren op deze gebruiksduur. Zo voorkom je dat je uiteindelijk nog geld aan het betalen bent voor een auto die je niet meer hebt. Over het algemeen is beter om genoeg geld te sparen wanneer je een auto wilt kopen. Wanneer je geld leent, betaal je hier altijd rente over, waardoor je uiteindelijk meer geld kwijt bent. Denk dus altijd goed na of geld lenen wel echt de juiste oplossing is voor jouw situatie. Zo voorkom je spijt achteraf.