Hoe maak je een meerjarenbegroting?

Het opstellen van een budget voor je onderneming kan een ontmoedigende taak zijn. Het is vooral moeilijk om de uitgaven en inkomsten over een periode van meerdere jaren op een rijtje te zetten. Toch is het belangrijk om een langetermijnplan te hebben om op koers te blijven en je bedrijfsdoelen te bereiken. In deze blogpost bespreken we hoe je een meerjarenbegroting opstelt die de financiële toekomst van je bedrijf nauwkeurig voorspelt. We schetsen de stappen die je moet nemen en geven nuttige tips!

Budget opstellen

Het opstellen van een budget is een van de belangrijkste dingen die je voor uw bedrijf kunt doen. Het stelt je in staat uw vooruitgang te volgen en ervoor te zorgen dat je je middelen optimaal gebruikt. Een meerjarenbegroting kan hierbij een enorm nuttig hulpmiddel zijn, omdat het je kan helpen toekomstige uitgaven en inkomsten te voorspellen.

Hoe starten?

Om een meerjarenbegroting te maken, begin je met een schatting van je inkomsten voor de komende drie tot vijf jaar. Dit geeft je een goed startpunt voor het voorspellen van je uitgaven. Maak vervolgens een lijst van alle vaste kosten, zoals huur of hypotheeklasten, verzekeringspremies en salarissen. Deze kosten moeten in de loop der tijd relatief constant blijven. Maak ten slotte een schatting van de variabele kosten, zoals materiaal en benodigdheden, marketingkosten en reiskosten.Deze kosten kunnen van jaar tot jaar fluctueren, zodat het belangrijk is ze zo nauwkeurig mogelijk te schatten.

Als je al deze informatie hebt, kun je beginnen met het maken van je budget. Begin met het maken van een tabel met drie kolommen: inkomsten, uitgaven en winst/verlies. Vermeld in de eerste kolom alle bronnen van inkomsten, zoals verkoop, investeringen en subsidies. Vermeld in de tweede kolom alle uitgaven, zowel vaste als variabele. Bereken ten slotte in de derde kolom het verschil tussen inkomsten en uitgaven.

Door deze stappen te volgen, kun je een meerjarenbegroting maken die de financiële toekomst nauwkeurig voorspelt.

Meer informatie? Kijk dan eens op de website van Hofmeier.