Je geld op orde krijgen met deze tips

Geld uitgeven geeft al gauw een goed gevoel. Toch kan dit ook uit de hand lopen en kun je het overzicht verliezen van wat er allemaal gebeurt met je geld. Voor je het weet heb je én die mooie dure jas gekocht én sta je op het punt een nieuwe auto uit te kiezen, terwijl je eigenlijk niet eens zeker weet of je budget dit wel toelaat. Hoe krijg je je financiën op orde? Hieronder vind je een aantal tips. 

Zorg voor een buffer

Onverwachte uitgaven, zoals dierenartskosten of een wasmachine die opeens stuk gaat, liggen altijd op de loer. Om die reden is het goed om te allen tijde een buffer te hebben. Dit stelt je ook in staat om onverwachte rekeningen te betalen, want voor je het weet heeft iemand een incassobureau met incasso no cure no pay ingeschakeld als je eventjes niet oplet en een factuur te laat betaalt. 

Stop met dure gewoontes

Vind je het fijn om iedere week eten te bestellen, of koop je iedere dag een bak koffie met een lekker broodje op het station? Je kunt een hoop geld besparen als je dit soort gewoontes afleert. Het kost iets meer tijd om zelf een lekkere maaltijd of broodje klaar te maken, maar de kosten voor dit soort dingen kunnen anders hoog oplopen. 

Houd je uitgaven bij

Wellicht heb je helemaal niet zo goed door wat je eigenlijk allemaal uitgeeft. Het is dan ook goed om dit in een overzicht bij te houden, bijvoorbeeld in Excel. Grote kans dat je schrikt als je ziet wat er allemaal van je bankrekening af is geschreven in de afgelopen tijd. Veel van deze uitgaven zijn onnodig, dus het is goed om hier inzicht in te krijgen zodat je vanaf nu dingen op een andere manier aan kunt pakken.