Start je carrière met een opleiding tot boekhouder

‘Boekhouden’ betekent eigenlijk niets anders het financieel beheer van een organisatie. De boekhouder houdt precies bij wat de omzetten zijn, welke kosten er gemaakt worden en of er winst wordt gemaakt. De boekhouder is dus heel erg belangrijk voor het functioneren van de organisatie. Hij of zij kan inzicht geven in de financiële situatie van het bedrijf en advies geven over de mogelijkheden en onmogelijkheden.

 

Ben ik geschikt?

Het vak van boekhouder is niet voor iedereen een goede match. Je moet vooral over de juiste persoonlijkheid beschikken. Je moet enorm nauwkeurig zijn en foutloos kunnen werken. Boekhouden is namelijk zeer foutgevoelig en zelfs de kleinste onregelmatigheid kan het bedrijf in grote problemen brengen. Als boekhouder moet je ook in staat zijn om fouten van anderen op te sporen en op tijd te kunnen corrigeren. Je moet altijd alert zijn en een controlerende ‘mindset’ hebben. Ook geduld is hierbij een belangrijke factor. En uiteraard moet je het ook leuk vinden om veel met cijfers te werken.

 

Wat houdt de opleiding boekhouden in?

Natuurlijk moet je ook een goede opleiding tot boekhouder volgen. Tijdens een dergelijke opleiding boekhouden leer je alle theoretische en vaardigheden die je nodig hebt. Je leert alles over crediteuren, debiteuren, wetgeving en het maken van overzichten. Het spreekt voor zich dat de computer een belangrijke rol zal spelen tijdens je werk. Een belangrijk deel van de opleiding bestaat dan ook uit het leren werken met dit soort programma’s.

 

Hoe ziet de toekomst als boekhouder eruit?

Als goed opgeleide en gedreven boekhouder ziet de toekomstig er heel gunstig uit. Boekhouders zijn namelijk altijd ‘nodig’. En als je jouw vak goed verstaat geldt dit nog meer. Echte vakmensen zijn namelijk dun gezaaid en zeer in trek bij werkgevers.