Veilig online aankopen doen

Online shoppen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In 2018 gaven alle Nederlanders gezamenlijk bijna 24 miljard euro uit en de verwachting is dat daar in 2019 nog eens zo’n 10% bovenop komt. We kopen (bijna) allemaal wel eens wat online, maar bij online winkelen komen natuurlijk ook risico’s kijken. Wat is nou eigenlijk de veiligste manier om online te kopen? Daar bestaat nog veel onduidelijkheid over. In dit artikel licht ik twee betalingsmogelijkheden nader uit, namelijk betalen met iDEAL en betalen met een creditcard.

iDEAL

iDEAL is misschien wel de online betalingsmethode die in Nederland het vaakst wordt gebruikt. De meeste webshops accepteren dan ook betalingen via iDeal. Via iDEAL word je doorverwezen naar de betalingsomgeving van je eigen bank en vervolgens hoef je je aankoop alleen maar te bevestigen. Handig dus, maar er kleven ook nadelen aan het gebruik van iDEAL. Deze betalingsmogelijkheid biedt namelijk helemaal geen aankoopbescherming. Mocht je dus iets hebben gekocht, maar je pakketje wordt uiteindelijk helemaal niet bezorgd? iDeal kan niets voor je betekenen, maar in dit geval waarschijnlijk de bank zelf wel..

Creditcard

Een andere populaire betalingsmethode is de creditcard. De creditcard wordt in veel Nederlandse webwinkels ondersteund, maar je kunt er vaak ook mee terecht in buitenlandse webshops. Dit maakt de creditcard een wereldwijd geaccepteerde methode. Betalen met een creditcard is onder andere zo populair door de aankoopbescherming die wordt geboden, waarover ik zojuist al wat meer vertelde. Bestel je dus iets en wordt het niet geleverd of komt het product beschadigd aan, dan kan de creditcardmaatschappij het bedrag terugvorderen bij de verkoper en krijg je, als consument, het bedrag teruggestort. Er zijn verschillende banken en partijen waar je een creditcard kunt aanvragen, zoals ABN Amro. Als je een creditcard aanvraagt bij deze bank, is je aankoop standaard 180 dagen verzekerd en bij sommige creditcards geldt zelfs een periode van 365 dagen. 

Naast iDeal en de creditcard bestaan er natuurlijk nog meer online betalingsmogelijkheden, zoals PayPal, bankoverschrijving, achteraf betalen of de eenmalige machtiging. Kies voor de mogelijkheid die het best bij jou past, maar zorg er in ieder geval voor dat je voor een vertrouwde optie kiest