Wat is schuldsanering en waar dient het voor?

Schuldsanering

Sommige mensen in ons land zitten zo diep in de schulden dat ze hulp nodig hebben. Voor deze mensen bestaat de schuldsanering. Het is een laatste redmiddel voor wie het alleen niet aankan en telkens weer in de schulden terecht komt, of er helemaal nooit echt uitkomt. Schuldsanering heeft echter grote invloed op je leven en is iets om goed over na te denken.

Zomaar even de schuldsanering in

Schuldsanering

Je gaat dus niet zomaar even de schuldsanering in. Je hebt deze mogelijkheid nodig wanneer je in de problemen zit en er zelf niet uitkomt. De Wet schuldsanering natuurlijke personen of Wsnp is een Nederlandse wet uit 1998, die burgers een extra mogelijkheid biedt op een schuldenvrije toekomst. Dit is echter wel bedoeld als laatste redmiddel en niet iets wat je inzet als je gewoon even wat minder te besteden hebt. De overheid helpt alleen de mensen die echt niet meer zichzelf kunnen helpen. 

Schuldsanering

Neerwaartse spiraal

De schuldsanering is echter wel bedoeld voor mensen die simpelweg in een neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen. Ze komen er simpelweg niet meer uit alleen en hebben schulden die zich telkens meer opbouwen of niet minder worden. Het probleem met schulden is dat je er rente over betaalt. Als mensen jarenlang alleen die rente kunnen betalen dan komen ze in feite nooit uit de schulden. Voor deze mensen bestaat de schuldsanering: omdat iedereen recht heeft op een tweede kans.