Wat zijn de precieze kenmerken van een short lease?

Op het ogenblik dat uw bedrijf een nieuwe auto wenst te kopen zult u uiteraard op zoek willen gaan naar de meest interessante manier om dit te kunnen doen. Er zijn op de markt op dit vlak vandaag de dag een behoorlijk aantal verschillende mogelijkheden terug te vinden. Zo kunt u natuurlijk kiezen voor een klassieke financiering, maar behoort ook een leasing of een zogenaamde short lease tot de mogelijkheden. Neigt u vooral in de richting van deze laatste, maar is het voor u nog niet helemaal duidelijk wat een short lease nu precies allemaal inhoudt? In dat geval is het een aanrader om er meer over te weten te komen hier op deze pagina!

  1. 1.) Het betreft een flexibele leasing met korte looptijd

In vergelijking met een gewone leasing kan er worden vastgesteld dat een short lease in de praktijk steeds over een aanzienlijk beperktere looptijd beschikt. Voor een klassieke leasing geldt al snel dat er sprake is van een looptijd van zo’n vier à vijf jaar. Dat is niet het geval bij een short lease. Bij een dergelijke leasingovereenkomst is er dan ook in de praktijk reeds een leasing mogelijk vanaf drie à zes maanden. Bent u dus met andere woorden op zoek naar een flexibel alternatief voor de traditionele leasing? Dan zult u deze zeker vinden in de short lease.

  1. 2.) Er zijn geen extra kosten meer om rekening mee te houden

Afhankelijk van het type leasing waarvoor u kiest is het zo dat u bij een gewone lease alsnog geconfronteerd kunt worden met heel wat extra kosten. Bedrijven houden hier in eerste instantie geen rekening mee waardoor hun financiële situatie regelmatig onder druk komt te staan. Dat geldt niet wanneer u ervoor kiest om een short lease af te sluiten. Middels een short lease betaalt u dan ook een vaste kostprijs per maand voor alles wat met uw auto te maken heeft. De enige extra kost waar u nog rekening mee moet houden is de brandstofkost.

  1. 3.) U kunt het contract vaak al na drie of zes maanden opzeggen

Bij een klassieke leasingovereenkomst moet u rekening houden met een gemiddelde looptijd van toch al snel zo’n vier à vijf jaar. Dat is voor veel bedrijven logischerwijs erg lang. In het geval van een short lease dient er geen rekening te worden gehouden met zo’n lange looptijd. De contracten die op deze manier worden afgesloten hebben dan ook doorgaans slechts een looptijd vanaf drie of zes maanden. Het spreekt voor zich dat de flexibiliteit die hierdoor ontstaat voor veel bedrijven ongelofelijk interessant zal blijken te zijn. 

  1. 4.) Er moet geen jaarrekening voor worden voorgelegd 

Een klassieke leasing afsluiten is in de praktijk in principe nooit mogelijk zonder dat er hiervoor eerst een jaarrekening wordt voorgelegd. Dit betekent dat het voor beginnende bedrijven of startups nagenoeg onmogelijk is om een klassieke leasing af te kunnen sluiten. Dat geldt wel voor een short lease. De korte contractduur en de flexibele voorwaarden zorgen er namelijk voor dat ervoor het afsluiten van een short lease geen jaarrekening wordt gevraagd.