Wanneer kun je gebruik maken van de wbso?

Af en toe lees of hoor je wat over subsidiemogelijkheden en dan kan het zijn dat je de wbso tegen komt. Maar wat is dit nu precies voor subsidie en wie kunnen daar allemaal gebruik van maken? Dat is natuurlijk wel iets dat je moet weten voordat je een aanvraag in zou gaan dienen. De wbso is lang niet voor iedereen geschikt, het is namelijk een regeling voor ondernemers. Als particulier kun je hier dus al geen beroep op doen. Maar ook als ondernemer kom je niet altijd in aanmerking, er zijn veel voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Wat is wbso?

Voordat we verder gaan op wie er allemaal aanspraak kunnen maken op deze specifieke regeling, is het goed om eerst eens te kijken naar wat de wbso nu precies is. Zoals met zoveel overheidszaken het geval is, gaat het hier om een afkorting en deze staat voor:

  • wet
  • bevordering
  • speur-
  • ontwikkelingswerk

De wet ter bevordering van speur- en ontwikkelingswerk is ingesteld om ervoor te zorgen dat ondernemers aan de slag kunnen gaan met innovatie. Vaak is het zo dat je als ondernemer best ideeën hebt die innovatief zouden kunnen zijn, maar waarvan je niet zeker weet dat het zal gaan werken. Of het kost gewoon teveel tijd en daardoor teveel geld om het te ontwikkelen. De wbso wil daarbij helpen. Door deze regeling kun je een deel van de loonkosten terugkrijgen die je maakt door met innovaties bezig te gaan. Hierdoor wordt het financiële risico voor jou minder groot en dat maakt het voor veel ondernemers toch aantrekkelijker om de stap te wagen. Hoe groot het subsidiebedrag precies is, is afhankelijk van het aantal uren en dus de hoogte van de loonkosten die met het project gemoeid zijn. Dit kan dus voor ieder bedrijf anders zijn. Ook zijn de percentages aan loonkosten die je met de wbso terug kunt krijgen afhankelijk van het soort onderneming dat je hebt.

Wie kan een aanvraag doen?

Wie kan er nu allemaal een aanvraag doen voor de wbso? Eigenlijk alle soorten ondernemingen in Nederland, het maakt daarbij niet uit of je een eenmanszaak hebt of een grote bv of nv. Wat wel uitmaakt is het project waarvoor je de aanvraag doet. Het moet gaan om een project dat zich richt op het ontwikkelen van een nieuw product of een nieuw productieproces. Daarnaast kunnen ook projecten die zich richten op een innovatieve verbetering van producten of productieprocessen kans maken op subsidie. Het indienen van een aanvraag voor de wbso is nog niet zo eenvoudig, je moet namelijk alles op de juiste manier op papier zetten en wordt de subsidie toegekend, dan moet je ook bepaalde zaken goed administreren om hier recht op te blijven houden. Het kan dan ook echt geen kwaad om hulp in te schakelen bij het schrijven van het projectvoorstel en bij de administratie als de subsidie toegekend is. wbsoburo heeft zich helemaal gespecialiseerd op dit gebied en met hun hulp maak je een zo groot mogelijke kans op een succesvolle aanvraag. Wil je een beroep doen op de wbso, dan is het dus aan te raden eens contact met hen op te nemen!

Lees meer…