Het nut van een GPU in een gaming pc

administratiekantoor Leiden

Waarom is een graphics processing unit (GPU) of grafische verwerkingseenheid belangrijk voor een chille gaming pc? De GPU van je gaming pc is zo belangrijk, vooral omdat hij ervoor zorgt dat games efficiënter werken en er beter uitzien met graphics in hogere resolutie en verbeterde frame rates. De belangrijkste reden waarom een goede GPU een gamer helpt, is het lagere stroomverbruik en de snellere framesnelheid die de gebruikerservaring en het spel in het algemeen verbetert. Het hebben van een goede gaming pc helpt het meeste uit de gaming ervaring te halen aangezien het je toestaat om optimaal van een spel te genieten. 

Een GPU in een laptop

Hoewel een GPU belangrijk is bij pc’s voor gaming, is de GPU voor de meeste mensen een bijzaak als het gaat om de aankoop van een laptop. Het enige wat de GPU doet is zorgen voor betere graphics, en daar heb je niet altijd behoefte aan. Als het enige wat je van plan bent te doen is om emails te versturen en te videobellen, dan zal je prima af zijn met een laptop zonder GPU. De gemiddelde gamer heeft een degelijke grafische kaart nodig, maar je hoeft niet zoveel geld uit te geven als vroeger. Het mooie is dat er een breed scala aan opties is. Zo is er een prima GPU voor iedere prijsklasse. 

Een goede GPU

Een game pc voor starters moet een goede GPU hebben. Een goede GPU kan meestal worden geïdentificeerd als een GPU met een grote geheugenbus, 64 bit of hoger, en een hoge geheugen kloksnelheid.  Een goede GPU heeft ook een grote hoeveelheid video RAM, vooral met een dedicated video ram. De video-RAM is meestal bedoeld voor DirectX of 3D-versnelling, dus een hoge video-RAM is zinvoller dan een kleine hoeveelheid video-RAM voor algemeen gebruik.  Tenslotte kan een goede GPU geconfigureerd en afgesteld worden voor hogere resoluties of hogere frame rates dan goedkopere GPU’s. De vuistregel voor GPU’s is: hoe betere GPU je wil hebben, hoe dieper je in de buidel moet tasten.

Nvidia grafische kaarten

Naast de bovenstaande algemene GPU- en video RAM-vereisten, kan hoge-snelheid graphics een noodzaak zijn voor sommige toepassingen; zoals ontwikkelaars van videogames of diegenen die geïnteresseerd zijn in gaming op een low budget pc (zoals een draagbaar apparaat).  Nvidia heeft bijvoorbeeld een reeks nvidia rtx 3060 grafische kaarten ontworpen die speciaal zijn ontwikkeld voor gaming op desktop computers. Een goede grafische kaart kan je voorzien van meer rekenkracht en is een van de beste gaming pc onderdelen die je voor een gaming computer krijgen kunt. Let bij het kopen van een nieuwe grafische kaart er wel altijd op dat deze op je moederbord moet passen. Niet alle grafische kaarten zijn compatibel met ieder moederbord.