Verbouwing financieren met overwaarde van je woning

overwaarde op een woning wat moet ik er mee

Als je wilt gaan verbouwen aan je woning kan dat aardig in de papieren lopen. Om er dan voor te zorgen dat je toch alles kunt doen wat je wilt kun je dit op diverse manieren financieren. Eentje daarvan is de verbouwing financieren met overwaarde van je huis.

Wat is overwaarde?

Als je een hypotheek hebt op je woning los je daar in de loop der jaren een deel van af. Dit betekent dat je zowel rente als aflossing betaalt. Als je een hypotheek hebt afgesloten voor een bepaald bedrag maar je woning meer waard is op een bepaald moment betekent dit dat je overwaarde hebt op de woning. Als je het geld van de overwaarde dan opneemt kun je dit ook gebruiken om een verbouwing mee te realiseren.

Persoonlijke lening voor een verbouwing afsluiten

Als je geen overwaarde hebt op je woning kun je er voor kiezen een lening af te sluiten om een verbouwing te financieren. Deze lening kan in verschillende vormen voorkomen. Als je kiest voor een persoonlijke lening heb je de zekerheid dat je altijd hetzelfde bedrag per maand betaalt omdat dit van tevoren is vastgesteld. Daarnaast kun je de betaalde rente aftrekken van de belasting mits je kunt aantonen dat het geleende geld gebruikt is voor de verbouwing of verbetering van de woning. Een persoonlijke lening wordt vaak gekozen als ongeveer bekend is hoeveel de verbouwing gaat kosten.

Extra hypotheek afsluiten

Om een verbouwing te kunnen financieren wordt ook vaak gekozen voor het afsluiten van een (extra) hypotheek. Dit is echter vooral rendabel als je een bedrag vanaf €50.000,- nodig hebt of meer. Je komt alleen niet altijd voor een dergelijke hypotheek in aanmerking omdat er ook naar je inkomen gekeken wordt en je financiële situatie op dat moment.