Incassobureau & Gerechtsdeurwaarders

We gaan het hier hebben over de voordelen van een incassobureau. Wat is een incassobureau? Wanneer kun je gebruik maken van hun diensten? En waarom ze midden tot kleine bedrijven erg goed kunnen helpen met incasseren van openstaande rekeningen. Zomaar een paar interessante vragen. Veel mensen weten tenslotte niet wat een incassobureau precies doet. En ook de regels wat ze wel en niet mogen doen. Ze mogen geen gerechtelijke vorderingen uitvoeren zoals beslagleggen op goederen. Ze kunnen middels aanmaningsbrieven geld incasseren voor een opdrachtgever. Echter kunnen en mogen ze niet zelf op de stoep staan om geld te innen. Dit werk is weggelegd voor een gerechtsdeurwaarder. Deurwaarders zijn namelijk wel bevoegd om gerechtelijke incasso’s te mogen incasseren. Ze kunnen zelf beslag leggen op iemands huis of loon. Dus beter zorg je ervoor dat je nooit met een gerechtsdeurwaarder te maken krijgt.

Minnelijke incasso’s

Een incassobureau werkt alleen met minnelijke incasso’s. Dit zijn openstaande rekeningen die nog niet via de rechter lopen. Bij een minnelijke incasso worden er eerst betalingsregelingen opgesteld. Het contact met de debiteur, ook wel de schuldenaar genoemd, loopt nu via het incassobureau. Door middel van brieven en telefoontjes wordt geprobeerd om het openstaande bedrag te incasseren. Bij een gerechtelijke incasso komt een rechter kijken en dit willen de meeste mensen en wanbetalers ook voorkomen. De kosten kunnen namelijk flink oplopen wanneer de incasso wordt doorgezet naar een rechter of gerechtsdeurwaarder. De schuldenaar wordt altijd verantwoordelijk gehouden voor de kosten die worden gemaakt tijdens het hele incassotraject. Je kunt dus maar beter snel een betalingsregeling treffen om verdere kosten te voorkomen.

Incasso’s voor het MKB

Het komt vaak voor dat in het MKB facturen niet worden betaald. Een klein bedrijf heeft niet de capaciteit en de middelen om zich bezig te houden met het incasseren van geld. Vaak schakelt het bedrijf een incassobureau in om zo het openstaande bedrag als nog te kunnen ontvangen. En het inschakelen van een incassobureau met no cure no pay is ook aantrekkelijk voor kleine bedrijven en zelfstandigen.  Ze zitten zo niet opgescheept met een hoge rekening voor de incassodiensten. Als het incassobureau namelijk geen passende oplossing vindt en de incasso niet wordt betaald is het bedrijf ook geen geld kwijt aan het incassotraject. Eigenlijk garanderen incassobureaus hiermee dat ze altijd resultaat zullen boeken. Geen resultaat behaald dan hoef je ook niks te betalen. Echter heeft een incassobureau ook niet alle macht en middelen in huis om elke incasso te incasseren. Hier komt ook vaak een gerechtsdeurwaarder bij kijken. Wil je zeker weten dat de openstaande bedragen kunnen worden geint, schakel dan een incassobureau in die samenwerkt met gerechtsdeurwaarders of deze zelf ook in dienst heeft. Zo kunnen de gerechtelijke incasso’s ook worden geint door middel van beslaglegging en het inhouden van loon.